Naslovnica Naslovnica dental centar mimica

Dobrodošli!

 

Besplatan pregled - bez obaveze

Radimo sa svima - djeca mala i "velika", trudnice i mame, svi koji se boje i ne boje (tate), oni koji ne žele danas jer sutra će biti bolje, oni koje su neki odbili, svi koji se teško odluče i oni koje nitko ne shvaća. Mlađi i stariji. Bolesniji i zdraviji. Svi koje boli zub - uvijek!

 

Surađujemo sa stručnjacima...

Zdravi, bijeli zubi san su svih nas.
Zašto bi to imali samo neki?
Sve usluge vezane uz zube možete naći kod nas.

 

Cjelovita briga o vašim zubima...

Kako bi mogli sve obaviti kod nas surađujemo sa kirurzima, ortodontima i parodontolozima.

 

"Ljudska vrsta ima samo jedno uistinu djelotvorno oružje, a to je smijeh. Kad smijeh krene u napad ništa mu ne može odoljeti."

Mark Twain

Ne dozvolite da vam neadekvatna briga o zubima pokvari osmjeh.

 

FAQ

Što učiniti kada zaboli zub?

KADA BOLI ZUB JAVITE SE STOMATOLOGU

Boli!
Pojavom prvih promjena na zubu potrebno je javiti se stomatologu.
Reakcije na slatko, hladno, toplo ili zagriz su prvi simptomi koji nas vode stomatologu na kontrolu.

Zašto boli?
Karijes prodire kroz zub do zubne komore u njoj je smješten živac.
Bol je pritisak na živčane završetke u korjenu zuba.

Kako spriječiti bol?
Ranim uklanjanjem karijesa i nekvalitetnih plombi.sprečavamo širenje karijesa do živca.


Što je granulom?

Granulom je upalni proces koji nastaje kao odgovor organizma na iritacije iz korijenskog kanala koji je pod upalom.

Uslijed upale dolazi do razaranja kosti i taj prostor ispunjava granulacijsko tkivo.

Zbog manjka kosti granulom se na rtg slici vidi kao "tamna fleka" oko vrha korijena zuba.

Na početku dok je manji ne mora se vidjeti na slici (mora doći do određenog gubitka kosi da postane vidljiv).

Liječi se mehanički (endodoncija) uz potpuno čišćenje kanala (ručno ili strojno) i antibiotik po potrebi.

Nakon toga se smanji otok i upaljeno tkivo se potpuno povlači.

Ukoliko takvo liječenje ne uspije, kirurški se mora odstraniti vrh korijena zajedno sa granulacijskim tkivom (apicotomia).


Što je fluor?

Fluor (natrij fluorid i amin fluorid) je prirodni mineral koji sprječava nastanak karijesa.Mnogi današnji materijali za zubne ispune sadrže fluor.Zubne paste sa fluorom preporučaju se u oralnoj higijenikao i preparati za ispiranje usta.Najvažniji izvor fluora je voda, on usporava stvaranje zubnih naslaga (plaka).
Površina zuba "upija" fluor i on se ugrađuje u caklinu. Fluor čini zub otpornim na kiseline koje proizvode bakterija, a uzrokuju karijes.

Propisana je količina fluora koju treba dnevno primiti.

Ako pitka voda ne sadrži dovoljno fluora, taj se nedostatak mora nadomjestiti. Za to se koriste natrij fluorid tablete. Trudnice i dojilje mogu uzimati tablete fluora da bi dijete imalo dovoljno fluora za ugradnju u zametke mliječnih zuba. Djeci treba postupno uvoditi fluor koji će uzimati do završetka rasta i razvoja. Stomatolog mora kontrolirati količinu fluora koja se uzima jer prekomjerna doza može ostaviti posljedice na zubima.
Drugi način primjene je korištenje zubne paste koja sadrži fluor i aminfluorid ili natrijfluorid žele. Kod redovnog kontrolnog pregledastomatolog temeljito očisti zube i primijeni koncentriranu količinu fluora za zaštitu zuba.


Što je implantat?

Implantat je posebno izrađen titanski vijak koji se kirurškim postupkom ugrađuju u kosti gornje ili donje čeljusti. Implantat, njegov donji dio, zamjenjuje korijen prirodnog zuba koji nedostaje. Titan je biokompatibilan materijal koji tijelo prihvaća kao da je vlastito.te omogućava da implantat u potpunosti sraste s kosti.

Vanjski dio implantata tj.protetska nadogradnja je dio implantata koji zamjenjuje vanjski dio prirodnog zuba i služi kao nosač za krunicu ili most... Krunica je trajni protetski nadomjestak koji zamjenjuje krunu zuba i jedino je što se na kraju vidljivo u ustima. Izrađuje se od keramike i postavlja na nadogradnju čime završava implantoprotetska terapija.


Za koga je anestezija?

KOME?
SVI pacijenti mogu dobiti anesteziju (ukoliko nemaju alergijsku reakciju na anestetik) uključujući djecu, TRUDNICE, starije osobe, osobe opterećene nekim bolestima (uz kontrolu terapije koju uzimaju i predočenje nalaza koje posjeduju).
Anestezija je prilagođena osobi i njenim potrebama i stanju u kojem se nalazi. Specijalnim tehnikama i spoznajama iz domena anestezije smanjili smo ili potpuno uklonili bol pri davanju anestezije.

KADA?
ZA SVAKI ZAHVAT. Najvažnija je PSIHIČKA priprema pacijenta.Naći način kako suzbiti strah i bol (kao složeni psihički fenomen). Otkloniti sjećanja na neke traumatske postupke iz prijašnjih posjeta i OPUSTITI PACIJENTA te uspostaviti suradnju.
Posebnim metodam a u skladu sa pravilima struke došli smo do načina kako neprimjetno dati anesteziju DJECI, uz suradnju roditelja, te u dogovoru sa njima.

BOL KOD UBODA se uklanja ako se prethodno anestezira sluznica lokalnim anestetikom u spreju. Strah koji osjećate prema igli smanjiti ćemo na minimalne razine (igla se ne vidi, ubod se ne osjeti ….). Postoji i anestezija bez igle.

ZAŠTO?
NEMA BOLI. U današnje vrijeme kada je anestetik usavršen nema bojazni za bilo kakvim posljedicama anestezije jer je anesteziranje lokalno, a na području koje je anestezirano nema boli.

TRUDNICE trudnice smiju i trebaju dobiti anesteziju....lokalna je(ne dolazi do ploda) i odstranjuje bol koji se prenosi na dijete.

Jedna od metoda izbora stomatologa je akupunkturna analgezija prilikom stomatoloških zahvata (za pacijente koji imaju opravdan strah od lokalne injekcione anestezije).


Može li se nadoknaditi slomljeni ili izbijeni zub?

Slomljeni zub

Zub koji se slomi može se nadograditi.

Najčešći uzrok loma zuba je pad ili udarac u neki predmet. Uzrok može biti loš ispun,karijes, loš protetski nadomjestak.
Prijelomi krune i korijena te potpuno izbijanje gornjih prednjih zuba ubrajaju se u najčešće ozljede. Često ih prati jače ili slabije krvarenje uz razderotinu kože lica, što pruža impresivnu kliničku sliku, s kojom je često u skladu ponašanje pacijenta.

Nakon ozljeđivanja što prije stomatologu!

Ako je slomljena kruna zuba ona se kompozitnim materijalom lako može nadograditi tako da zub izgleda kao prije. Ako nedostaje veći dio zuba potrebno je zub nadomjestiti krunicom.

Vrijeme od nastanka ozljede do početka liječenja najvažniji je čimbenik uspješnosti terapije većine zubnih trauma. To posebno vrijedi kod izbijanja zuba ili prijeloma krune s otvorenom pulpom (živcem), pri čemu treba što prije zaustaviti krvarenje, replantirati zub (vratiti ga u njegovo ležište) ili prekriti otvorenu pulpu.

Izbijeni zub

Ako se izbije zub, prvo i osnovno je ne stvarati paniku. Zub može biti izvan usta oko 1 sat, a da još uvijek ima veliku mogućnost za primanje u svoje ležište u čeljusti. Potrebno je postupiti na sljedeći način:

  • Odmah se javite stomatologu.
  • Ne stvarajte paniku! Djelujte brzo.
  • Pronađite zub, primite ga prstima za krunu, a nikako za korijen.
  • Ne čistite zub ili površinu korijena NIČIM. Samo ga isperite vodom.
  • Pokušajte sami vratiti zub na mjesto držeći ga za krunu i blagim pritiskom ga vratite natrag u ranu. Tada zub treba držati na mjestu prstom ili zagrizom do dolaska stomatologu.
  • Ako ne možete vratiti zub u ležište, stavite ga u obično mlijeko ili u usta ozlijeđenog pokraj obraza. Nikako ne u suhi papir, gazu, krpu ili sl.!

Djeca koja se bave različitim sportovima, primjerice hokejom na ledu, karateom, izloženija su ozljedama zuba, pa se preporučuje izrada štitnika za zube. Stoga je nužna suradnja roditelja i trenera sa stomatologom koji će djetetu napraviti individualni dentalni štitnik po mjeri.


Što može pomoći kod stiskanja i škripanja zuba?

Nevoljno, nesvjesno i pretjerano škripanje i stiskanje zubi (BRUKSIZAM) stvara velike probleme kako osobama koje to rade tako i njihovoj okolini.
Sile koje tada djeluju na zube, desni i zglobove tri su puta veće nego prilikom žvakanja. Postoje dvije vrste pokreta: škripanje, koje uključuje pokrete donje čeljusti i katkad može biti glasno, te nečujno stiskanje, kod kojeg nema pokreta donje čeljusti. U oba slučaja zubi se troše i postaju osjetljivi i jako lomljivi. Situacija se postupno pogoršava i može doći do bezube čeljusti kojoj je potrebna temeljita protetska rekonstrukcija.

Budući da se gubi zagriz, mijenja se i fizionomija lica, a čeljusti teže približavaju, što dovodi do približavanja nosa i brade. Javljaju se bolovi u čeljusti, osjetljivost i umor mišića, jutarnje glavobolje te bolovi u vratu i uhu. To je jedan od glavnih uzroka poremećaja čeljusnog zgloba.
Kako bi se sve te promjene prevenirale ili barem ublažile, valja na vrijeme potražiti pomoć stomatologa, koji će nakon uvida u cjelokupnu situaciju predložiti odgovarajuću terapiju.

Noćno škripanje je nesvjesna radnja koju se može ublažiti izradom udlage koja se nosi tijekom spavanja.Udlage su individualne i rade se prema situaciji u ustima.Ne smetaju kod disanja,ni spavanja.Omogućuju ugodniji san vama i drugima.
Postoje i udlage za ljude koji hrču.


Trebaju li dentalni štitnici djeci?

Dentalni štitnici (zaštitne udlage) mogu se izraditi u različitim bojama, čak s različitim natpisima ovisno o želji sportaša, a jedini je uvjet stomatologa da svi zubi budu sanirani.
Tijekom bavljenja omiljenim sportom dijete treba nositi zaštitne udlage da pojedini zub ne pukne samo zato što ga niste na vrijeme zaštitili.
Uporaba dentalnih štitnika u nas još nije toliko raširena kao u drugim europskim zemljama, gdje je čak obvezna.

Veoma je važna suradnja roditelja i trenera u preporuci i inzistiranju kod nošenja štitnika.
Stomatolog će dati napraviti individualni štitnik po mjeri koji dijete neće ometati u treningu jer će dobro prijanjati i biti usklađen sa zubnim lukom.
Na taj način se raspoređuje prjenos sila na sve zube podjednako.
Štitnici kupljeni u trgovinama nisu adekvatni jer stvaraju smetnje prilikom govora i i disanja te ispadaju iz usta i dekoncentriraju djecu.

Zapamtite, jedan zub vrjedi više nego što košta štitnik.


Trebaju li trudnice popravljati zube?

Zdravlje zuba i zubnog mesa pokazatelj je zdravlja cijelog tijela a brigom za svoje zdravlje i zube, trudnice brinu i za dijete I njegovo zdravlje.
Tijekom trudnoće treba paziti na prehranu i redovito se kontrolirati kod stomatologa, sanirati sve karijese jer zubobolja stresno djeluje na trudnicu i dijete.

Zubno meso kod trudnica osjetljivije je i podložno upalama. KARIJES koji se pojavljuje na zubima isključivo se stvara radi povećane brige o tijeku trudnoće , a smanjene ili zanemarene brige o zubima.
Zato je jako važno uz redovite kontrole kod ginekologa uključiti i redovite kontrole kod stomatologa.


Oštećuje li zubni nakit zub?

Tzv. dijamanti (skyce) i dr. nakit stavljaju se na prednju plohu zuba lijepljenjem.
Zub se ne brusi, samo jetka i premazuje bondom ,nakon čega se svijetljenjem učvršćuje.
Isto tako može se skinuti kad to pacijent poželi.

Postavljanje je bezbolno i ugodno i ne oštećuje zub, a također i skidanje.
Postoji mogućnost i ugradnje istih u krunu umjetnog zuba npr. na pojedinačne krunice ili zub većih mostova.

Zubni nakit ne oštećuje zub.


Je li izbjeljivanje štetno?

Upotrebom preporučenih preparata i adekvatnih metoda izbjeljivanje zubi pruža zaštitu od karijesa, ne oštećuje zube, bezbolno je i nije štetno za zube. Ne postoji dobna granica za izbjeljivanje zubi.
Zajednički zaključak mnogih znanstvenih radova o štetnost profesionalnog izbjeljivanja je da profesionalno izbjeljivanje zubi ni na koji način nije štetno za zubna tkiva. Naprotiv moderna sredstva za izbjeljivanje u sebi sadrže visoke koncentracije fluora, pa zubi nakon izbjeljivanja postaju bolje remineralizirani i otporniji na karijes.

Gubitak boje zubi(i pigmentaciske naslage) može biti zbog konzumiranja kave, čaja, kolorirane hrane,crnog vina ,cigareta , zbog starenja, starih neadekvatnih ispun ili loših protetskih radova.
Zbog toga se rijeđe smijemo i sakrivmo zube rukom ili usnama.

Vratite osmijeh i samopouzdanje svom licu.


Je li šteta brusiti zub?

Mnogi pacijenti misle da je šteta brusiti dva zuba da bi se nadomjestio samo jedan.
Brusiti zub znači smanjiti ga sa svih strana podjednako naravno sukladno situaciji u ustima.
Brušenjem zuba radi se puno manja šteta nego imati manjak jednog zuba u ustima.

Izbrušeni zub se stavljanjem kapice štiti se od karijesa,učvršćuje se mostom u povezanoj konstrukciji. Zub koji je jako oštećen(ima veliku površinu ispuna)na ovaj će način biti zaštićen krunicom produžiti će mu se vijek jer je zaštićen od pucanja a ponekad samim tim i vađenja.
Ukoliko se zub ne nadomjesti susjedni zubi se iskrive ,naginjujući se u prostor koji je nastao,zub iz suprotne čeljusti “ispliva”iz kosti jer nemaju protu silu i tako oslabi i s vremenom se rasklima.

Cijeli zagriz se može poremetiti ako nedostaje samo JEDAN ZUB.

NARAVNO, NADOMJESTITI ZUB MOŽEMO I IMPLANTATOM!


Koja je uloga roditelja u brizi za djetetove zube?

Posjet stomatologu

Roditelji imaju presudnu ulogu u pripremi djeteta za prvi pregled stomatologu, za redovito održavanje oralne higijene, redovite kontrole.
Prvi posjet stomatologu ne bi smio biti nakon pojave boli, jako je važan za budućnost oralnoga zdravlja vašega djeteta.Djetetov plač česta je pojava i normalna reakcija na novu okolinu. Opuštenost stomatologa i roditelja je vrlo važna. Nakon upoznavanja i nekoliko posjeta dijete će biti opušteno.

Prije dolaska stomatologu

NE!
Podmićivati svoje dijete za posjet stomatologu!
Koristite odlazak stomatologu kao kaznu
Dopustite da dijete osjeti vašu uznemirenost
Dopustite da dijete čuje "strašne" priče o odlasku stomatologu
Plašite dijete riječima kao što su bol, igla, ubod, bušenje i sl.
Pravite junaka od djeteta(odlazak stomatologu je normalna stvar)
Lagati (istinu prilagodite dobi djeteta)

DA!
Djetetu učinite dolazak stomatologu ugodnim
Dopustite da dijete samo uđe u ordinaciju ako to želi stomatolog
Pohvaliti dijete za dobro vladanje
Budite dobar uzor svom djetetu! Redovito perite zube i redovito odlazite stomatologu
Surađujte sa stomatološkim timom prilikom popravljanja zuba

Pripremite dijete kod kuće za ono što će mu se dogoditi - PAŽLJIVO

Redovne kontrole kod stomatologa

(najbolje u suradnji s stomatologom) Preventivne mjere kao što su kontrola prehrane,fluoridacija zuba, pečaćenje fisura, pravilno pranje zuba i redovite kontrole kod stomatologa na jbolji su zahvati za zdravlje zubi, a ujedno su i najjeftiniji.
U sve to uputiti će Vas stomatolog na kontrolama zubi,detaljno pregledati djetetove zube zaštititi ih i sanirati ako je potrebno u početnoj fazi.
Važne su i redovite kontrole kod ortodonta koji će po potrebi odlučiti o nošenju aparatića za ispravljanje zuba.

Briga o oralnoj higijeni djeteta

Dijete treba početi održavati oralnu higijenu odmah nakon rođenja. Tijekom kupanja u kadici mokrom gazom ili tankim ručnikom treba nježno trljati sluznicu usta, čime ćemo dijete naviknuti na taj osjećaj. Prve mliječne zube također treba prati na isti način. Postupno treba početi koristiti dječju četkicu za zube, najprije mlakom vodom, a zatim s dječjom zubnom pastom koja sadrži fluor.
Dob kada dijete može samostalno prati zube vrlo je individualna. Većina roditelja griješi jer prerano prepušta djetetu da samostalno pere zube. Najčešće ovisi o angažiranosti roditelja u održavanju oralne higijene djeteta. Kada dijete počne pokazivati samoinicijativu za pranje zubi, roditelj treba dobro i pravilno oprati djetetu zube i tek onda djetetu prepustiti da ih samo opere.Pošto je dijete opralo zube roditelj treba ponoviti cijeli postupak bar neko vrijeme. Ta faza prelaska na samostalno pranje zubi može trajati više mjeseci. Nakon toga REDOVNO TREBA...

Kontrolirati kako je dijete opralo zube

Zube treba prati četkicom i zubnom pastom sa fluorom na večer prije spavanja za zdravlje, a ujutro za ljepotu. Poštivanjem pravila može se mnogo postići. Idealno bi bilo da se zubi peru nakon svakog obroka, naročito slatkog.
Zubna svila jedino je pravilno sredstvo za čišćenja prostora između zubi. Neka djeca imaju velike razmake između zubi (tzv. dijasteme) što omogućuje čišćenje između zubi četkicom. Međutim, s obzirom da danas sve više djece ima ortodontsku anomaliju koja se zove kompresija (jednostavnije rečeno, prevelik broj zubi u premaloj čeljusti), čišćenje između zuba zubnom svilom je neophodno.
Tušić za zube odlična je dopuna oralnoj higijeni ,nužna za kvalitetno i temeljito održavanje zuba čistim.