Naslovnica Naslovnica dental centar mimica

Dobrodošli!

 

Besplatan pregled - bez obaveze

Radimo sa svima - djeca mala i "velika", trudnice i mame, svi koji se boje i ne boje (tate), oni koji ne žele danas jer sutra će biti bolje, oni koje su neki odbili, svi koji se teško odluče i oni koje nitko ne shvaća. Mlađi i stariji. Bolesniji i zdraviji. Svi koje boli zub - uvijek!

 

Surađujemo sa stručnjacima...

Zdravi, bijeli zubi san su svih nas.
Zašto bi to imali samo neki?
Sve usluge vezane uz zube možete naći kod nas.

 

Cjelovita briga o vašim zubima...

Kako bi mogli sve obaviti kod nas surađujemo sa kirurzima, ortodontima i parodontolozima.

 

"Ljudska vrsta ima samo jedno uistinu djelotvorno oružje, a to je smijeh. Kad smijeh krene u napad ništa mu ne može odoljeti."

Mark Twain

Ne dozvolite da vam neadekvatna briga o zubima pokvari osmjeh.

 

Parodontologija

Parodont je potporni aparat zuba. Sastoji se od gingive (zubnog mesa), alveolarne kosti i parodontnog ligamenta. Parodontni je ligament skup elastičnih vlakana koji povezuje cement korijena zuba i kost te učvršćuje zub u alveoli.

Zdrava gingiva čvrsto prianja uza zub, ružičasta je i valovito prati prirodni oblik zuba. Prirodni prostor između zuba do kontaktne točke ispunjava papila.

Glavni je preduvjet zdravog parodonta dobra oralna higijena.

Nakupljanje zubnog plaka i kamenca uvjetovano lošom higijenom, zadržavanjem plaka na lošim ispunima, karijesom oštećenim zubima i starim protetskim radovima dovodi do povećanja broja bakterija koje uzrokuju upalu gingive i parodonta.

Genetska predispozicija, sistemske bolesti i stanja (dijabetes, trudnoća), navike (pušenje, alkohol, prehrana, lijekovi) i stres smanjuju imunološki odgovor i odgovorni su, uz parodontopatogene bakterije, za razvoj parodontitisa iz prethodnog gingivitisa.

Oralna higijena uključuje četkanje zuba mekanom četkicom, kružnim pokretima, masirajući zube i zubno meso. Prostor između zuba čisti se zubnim koncem, interdentalnim četkicama i tušem za usta. Preporučuje se zubna pasta s fluorom za zaštitu od karijesa. U terapiji parodontnih bolesti koriste se i tekućine za ispiranje usta s protuupalnim svojstvima po preporuci stomatologa.

Zubni plak - Neposredno nakon četkanja, na zubima započinje nakupljanje mekanih naslaga, zubnog plaka, koji sadrži bakterije. Plak se kontinuirano nakuplja čak i kad se ne unosi hrana.

Zubni kamenac Mineralizacijom nakupljenog plaka nastaje zubni kamenac, tvrde naslage. Na zubni kamenac se dalje nakuplja plak i bakterije.

Profesionalno čišćenje zuba

Profesionalno čišćenje zuba uključuje uklanjanje mekih i tvrdih zubnih naslaga, iznad i ispod razine zubnog mesa, ultrazvučnim strojnim instrumentima. Nakon čišćenja zubi se poliraju profesionalnim pastama i pjeskare. Pjeskarenjem se s pomoću finog pijeska uklanjaju pigmentacije i fine naslage s površine zuba, koji tada postaju svjetliji, sjajniji i glađi te se na njih manje nakuplja kamenac.

Gingivitis

Gingivitis je upalna bolest gingive koju uzrokuju bakterije iz zubnog plaka i kamenca. Simptomi gingivitisa su krvarenje na dodir ili spontano, oticanje gingive, crvenilo i ulceracije. Gingiva više nije čvrsto priljubljena uza zub već zbog oticanja nastaju gingivalni džepovi koji mikroorganizmima pružaju idealne životne uvjete.

Neliječeni gingivitis prelazi u parodontitis ako se bakterijska infekcija poklopi s predisponirajućim čimbenicima (nasljeđe, navike, sistemske bolesti).

Hormonalne promjene u pubertetu i trudnoći mogu pojačati kliničke simptome plakom uzrokovanog gingivitisa.

Terapija gingivitisa: uklanjanje plaka i zubnog kamenca (profesionalno čišćenje zuba), upute u oralnu higijenu.

Prognoza gingivitisa je dobra, nakon terapije vrlo brzo nestaju simptomi bolesti, a uz održavanje dobre oralne higijene i redovite kontrole svakih 3-6 mjeseci prevenira se ponovna pojava bolesti.

Parodontitis

Parodontitis je upalna bolest potpornih struktura zuba koju uzrokuje mikrobni plak. U pravilu se razvija iz gingivitisa.

Kronični parodontitis je sporonapredujući oblik parodontitisa. Javlja se između 30. i 40. godine života.

Agresivni parodontitis javlja se u ranijoj životnoj dobi, između 20. i 30. godine života. Znatno brže napreduje od kroničnog oblika.

Simptomi parodontitisa su: gingivitis, koštani parodontalni džepovi, gubitak alveolarne kosti, krvarenje i gnojenje iz džepa, apscesi, fistule, pomicanje i naginjanje zuba, klimanje i gubitak zuba.

Terapija parodontitisa: profesionalno čišćenje zuba, struganje i poliranje korijena zuba (inicijalna parodontološka terapija), po potrebi antibiotska terapija i parodontološko-kirurški zahvat.

Provođenje oralne higijene i redovito profesionalno čišćenje zuba presudni su za održavanje mirne kliničke slike.

Parodontitis se ne može izliječiti, ali se uz parodontološku obradu, redovite kontrolne preglede i savršenu oralnu higijenu može zaustaviti. Parodontološki pacijenti koji se brinu za zdravlje parodonta, uz moderni pristup stomatologa, ne gube zube zbog parodontitisa.

Parodontološka terapija

Cilj je parodontološke terapije zaustaviti upalu i gubitak kosti i osigurati cijeljenje džepova da bi se zubi učvrstili i očuvali.

Terapija započinje profesionalnim čišćenjem zuba – uklanjanjem kamenca iznad i ispod razine gingive.

Kamenac iz dubljih dijelova džepa uklanja se ručnim instrumentima – kiretama. Temeljito se očiste sve površine korjenova i uklone bakterije. U nekim slučajevima u terapiju se uključi kombinacija antibiotika.

Narednih 14 dana usta je potrebno ispirati 2 puta dnevno antiseptikom (Curasept, Corsodyl), po preporuci stomatologa.

Potrebno je doći na kontrolni pregled 14 dana nakon završene parodontološke terapije, a ponovno profesionalno čišćenje zuba radi se 3 mjeseca nakon završetka terapije. Tada se donosi daljnji plan terapije. Ako je klinički nalaz dobar, preporučuje se redovito dolaženje na kontrole, svakih 3-6 mjeseci. U nekim slučajevima preporučuje se provesti mali parodontološkokirurški zahvat da bi se nadoknadila izgubljena kost.

Recesija - povlačenje zubnog mesa

Recesija gingive nastaje najčešće zbog pogrešnog, prečvrstog četkanja zuba horizontalnim potezima. Drugi su uzroci povlačenje sluznice zbog razvijenog frenuluma, bruksizam ili ortodontska terapija. Recesija nije popraćena upalom.

Kao posljedica povlačenja zubnog mesa nastaju estetski problemi, osjetljivi zubni vratovi, klinasti defekti i karijes.

Terapija recesije: promjena navika četkanja, upotreba mekanih četkica i posebne tehnike četkanja, saniranje klinastih defekata kompozitnim ispunima. Uznapredovali slučajevi mogu se tretirati kirurški – prekrivanjem korjenova.

Parodontološka kirurgija

Vođena regeneracija kosti i tkiva

Uporabom umjetne kosti i membrana nadoknađuje se izgubljena prirodna kost. Nadomjesni materijali potiču obnavljanje kosti, a membrane omogućuju cijeljenje gingive. Ovim se postupkom smanjuje dubina džepa, dobiva veći volumen kosti i bolja estetika.

Produljenje kliničke slike zuba

Asimetrija dužine zuba, "gummy smile", defekti zuba zbog karijesa ili frakture razlozi su za produljenje kliničke slike zuba. Pod anestezijom se ukloni uski pojas gingive za bolji estetski rezultat.

Frenulektomija

Uklanjanjem abnormalno razvijenog frenuluma gornje usnice incizijom zaustavlja se povlačenje papile između prednjih zuba.

Prekrivanje ogoljelih korjenova zuba

Zbog povlačenja zubnog mesa ogoljeli korijen zuba moguće je prekriti vezivnim tkivom.


Pošaljite nam upit

Slanjem ovog kontakt obrasca potvrđujete da prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravila o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.