Naslovnica Naslovnica dental centar mimica

Dobrodošli!

 

Besplatan pregled - bez obaveze

Radimo sa svima - djeca mala i "velika", trudnice i mame, svi koji se boje i ne boje (tate), oni koji ne žele danas jer sutra će biti bolje, oni koje su neki odbili, svi koji se teško odluče i oni koje nitko ne shvaća. Mlađi i stariji. Bolesniji i zdraviji. Svi koje boli zub - uvijek!

 

Surađujemo sa stručnjacima...

Zdravi, bijeli zubi san su svih nas.
Zašto bi to imali samo neki?
Sve usluge vezane uz zube možete naći kod nas.

 

Cjelovita briga o vašim zubima...

Kako bi mogli sve obaviti kod nas surađujemo sa kirurzima, ortodontima i parodontolozima.

 

"Ljudska vrsta ima samo jedno uistinu djelotvorno oružje, a to je smijeh. Kad smijeh krene u napad ništa mu ne može odoljeti."

Mark Twain

Ne dozvolite da vam neadekvatna briga o zubima pokvari osmjeh.

 

Ortodontska terapija

Ljepota osmijeha

Prilikom svakog kontakta prvo se uočava nečije lice, osmijeh i lijepi, ravni, zdravi zubi.

Pravilni zubi iznimno su značajni pri kontaktu s ljudima. Oni pridonose samopouzdanju, a time uspjehu i zadovoljstvu.

Preventivne mjere

Preventivnim mjerama možemo spriječiti neke anomalije kod zubi. U to spada dojenje i hranjenje žlicom.

Sisanje i žvakanje doprinosi pravilnom razvoju čeljusti, uspostavljanju pravilnih međučeljusnih odnosa i povećava otpornost zubi na karijes.

Svaki mliječni zub ima ulogu u razvoju čeljusti kao i u razvoju normalnog zagriza.

Mliječne zube treba popravljati i sve sačuvati do nicanja trajnih.

Pravovemeno odvikavanje od nekih loših navika (sisanja prsta, guranje jezika, nepravilno gutanje) i otkrivanje poteškoća u govoru i disanje na usta može smanjiti anomalije. Drugim riječima rana terapija može pojednostaviti kasniju terapiju.

Briga roditelja o nošenju aparatića i redovita kontrola jako je važna.

Anomalije

Anomalije zubnog niza mogu biti u ZAGRIZU tj. odnosu gornjih i donjih zubi ili u KOMPRESIJI tj. u broju i rasporedu zuba.

Ortodoncija

Ortodoncija terapija kojom ispravljamo nepravilno smještene zube u čeljusti i usklađujemo zagriz.

Prvi posjet ortodontu trebao bi biti u 7. godini djetetova života tada ako postoji potreba, treba krenuti sa ranom terapijom ili utvrditi ritam kontrola kako bi u pravom trenutku odreagirali i proveli potrebno liječenje.

Rana ortodontska terapija

Cilj rane (interceptivne) terapije je sprečavanje razvoja anomalije u veći problem koji je kasnije teže riješiti, tj. učiniti kasniju terapiju fiksnim aparatom nepotrebnom, ili jednostavnijom i kraćom.

Intervencijom u ranoj dobi može se spriječiti kasnije vađenje zubi, ispraviti nepravilnosti kao obrnuti pregriz (donji zubi idu preko gornjih) ili križni zagriz.

Djetetu pomažemo da prestane s navikom sisanja prsta, usnice, disanja kroz usta. Terapija se provodi različitim aparatićima, ovisno o problemu.


Mobilni ortodonski aparatići

Mobilni ortodonski aparatići se koriste kod djece. Postoji nekoliko vrsta aparatića a neki od njih su:

Headgear je aparat koji se sastoji od prstenova i luka i pomiče trajne zube unatrag. Djetetu koje ima gornju čeljust previše naprijed pomaže zaustaviti pretjerani rast gornje čeljusti.

Lingvalni luk je aparat koji se koristi u donjoj ćeljusti kako bi se zadržale šestice na dobrim pozicijam.

Hyrax je za širenje gornje čeljusti, pomaže u rješavanju jednostranih i obostranih križnih zagriza, kompresije u gornjoj čeljusti čime se izbjegava vađenje zuba, dobiva širok osmijeh. Poboljšava položaj zubi i omogućava bolja prohodnost dišnih putova.


Fiksni ortodonski aparat

Dugoročno se cementira za zube i tako se nosi određeno vrijeme. Ortodontske bravice mogu biti metalne, keramičke ili plastične.

Preko njih ide žica koja je povezana prstenovima. Bravice i žica pomiču zube u željenom smjeru.

Vrsta bravica se može izabrati kao i boja gumica.

Ortodonska terapija kod ODRASLIH provodi se veoma često jer nikad nije prekasno za ispravljanje izbočenih (protrudirani), ili uvučenih (retrudirani )zubi, razmaknuti zubi, praznine koje su nastale vađenjem zubi i ponekad eliminirati potrebu za protetskim nadomjestkom ilii implantatima.

Dobna granica za ortodontsku terapiju ne postoji. Praktički nema razlike između pomaka zuba i mehanike kojom ga postižemo kod odraslih i djece.

Aparati mogu biti od bijelih bravica (keramike) ili metalnih i lijepe se na prednju plohu zuba.

Žice i pločice mogu biti postavljene i s unutarnje strane zubi, tada su aparati nevidljivi.

Ortodontska terapija se sve više koristi i kao PRIPREMA za FIKSNI PROTETSKI nadomjestak.

Nakon vađenja zuba, susjedni zubi se naginju u novonastali prostor pa pri stavljanju mosta neki zubi mogu biti u vrlo nepovoljnom položaju.

U takvim se slučajevima prije postavljanja mosta, zubi se pozicioniraju na mjesta koja su idealna za prijenos sile na kost pa se na taj način osigurava trajnost protetskog nadomjestka.

Ortodontska terapija jedna je od najboljih preventivnih mjera koja će spriječiti nastanak brojnih karijesa na mjestima koja nisu dostupna čišćenju zuba.

Osim funkcijskih poboljšanja, estetske i psihološke promjene kod pacijenta opravdavaju nošenje ortodontskih aparata.

Ortodontska terapija nije luksuz, ona je potreba koja se ne smije zanemariti.

Rezultati ortodontske terapije su trajni i omogućavaju Vam osmijeh kakav ste oduvijek željeli.

Ortodonska terapija - tijek

Postavljanje ortodonskog aparata nije bolno i zahtjeva samo jedan dolazak .Nakon toga slijede mjesečne kontrole tijekom cijele terapije.

Manje, prolazne nelagodnosti, moguće su nakon postavljanja fiksnog ortodonskog aparata.

Svaka nelagoda prestaje nakon nekoliko dana i većina pacijenata se na aparat privikne vrlo brzo.

Razvojem novih ortodontskih materijala i tehnika, fiksni su aparati postali znatno ugodniji za nošenje, a smanjio se i broj potrebnih kontrolnih posjeta tijekom terapije.

Prehrana

Pažljiv ortodontski pacijent ne mora mijenjati svoju uobičajenu prehranu tj. može jesti sve, bez straha da će oštetiti aparat.

Ipak, postoje određena pravila kojih se treba pridržavati i grupe hrane koje treba izbjegavati: kao što su odgrizanje tvrde hrane, orašaste plodove, ljepljive slatkiše i dr.

Najvažnije je održavanje oralne higijene tijekom ortodonske terapije.Treba pojačati higijenu i zube četkati nakon svakog obroka.

Nakon skidanja ortodontskog aparata

Skidanjem fiksnog ortodontskog aparata završava aktivni dio terapije. Ono što slijedi je period kada zube zadržavamo u njihovom ispravnom položaju dok se kost, zubno meso, usnice i obrazi ne prilagode novonastaloj situaciji.

Retaineri su mobilni aparati koji se nose po skidanju fiksnog aparata, moraju se nositi prema uputama ortodonta, s obzirom na trajanje, učestalost nošenja i vrstu aparata.

Fiksni retainer nije vidljiv, ne smeta pri govoru i jelu, ugodan je i praktičan.

Omogućuje normalan, fiziološki pomak zuba, istovremeno sprečavajući njihov povrat u prvobitno stanje.

Mobilni retainer nosi se tijekom noći i veći dio dana, prozirna folija koja se priljubi za zube te nije vidljiva ali je neprikladan za jelo.


Pošaljite nam upit

Slanjem ovog kontakt obrasca potvrđujete da prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravila o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.