Naslovnica Naslovnica dental centar mimica

Dobrodošli!

 

Besplatan pregled - bez obaveze

Radimo sa svima - djeca mala i "velika", trudnice i mame, svi koji se boje i ne boje (tate), oni koji ne žele danas jer sutra će biti bolje, oni koje su neki odbili, svi koji se teško odluče i oni koje nitko ne shvaća. Mlađi i stariji. Bolesniji i zdraviji. Svi koje boli zub - uvijek!

 

Surađujemo sa stručnjacima...

Zdravi, bijeli zubi san su svih nas.
Zašto bi to imali samo neki?
Sve usluge vezane uz zube možete naći kod nas.

 

Cjelovita briga o vašim zubima...

Kako bi mogli sve obaviti kod nas surađujemo sa kirurzima, ortodontima i parodontolozima.

 

"Ljudska vrsta ima samo jedno uistinu djelotvorno oružje, a to je smijeh. Kad smijeh krene u napad ništa mu ne može odoljeti."

Mark Twain

Ne dozvolite da vam neadekvatna briga o zubima pokvari osmjeh.

 

Liječenje zuba

Ispun

Ispun nadomješta tvrdo zubno tkivo zuba koji je oštećen karijesom ili je slomljen. Današnja moderna stomatologija podrazumijeva izradu estetskih ispuna od kompozitnih materijala. Ispuni svojom bojom i morfologijom vjerno imitiraju zdravi prirodni zub.

Amalgam – "sive plombe" danas više nisu zadovoljavajuće rješenje. Nedostatak je rubna pukotina, dovoljna za prodor bakterija ispod plombe, jer je veza između sive plombe i zuba samo mehanička. Toksičnost amalgama je minimalna ali se u SAD-a i europskim zemljama prestao upotrebljavati. Nedostatak je nezadovoljavajuća estetika jer nakon kraćeg vremena zubi preuzimaju boju amalgama tj.tamne. U Švedskoj, koja je danas vodeća zemlja u stomatologiji, čak je zakonom zabranjeno stavljati amalgamske ispune.

Kompozitni materijal je estetski materijal kojim se zubi trajno restauriraju. Kompozitni ispun estetski i funkcijski zamjenjuje oštećeno zubno tkivo. Najnovije generacije kompozita riješile su i pitanje trajnosti ispuna, tako da današnji materijali u potpunosti zadovoljavaju sve zahtjeve moderne stomatologije. Mikromehanička i kemijska veza koje povezuju zub i ispunom spriječavju prodor bakterija, a poboljšana adhezivna sredstva osiguravaju čvrstu vezu ispuna i zuba. Ovakav način vezanja kompozita i zuba preduvjet je mimnimalnoinvazivne restaurativne stomatologije koja se temelji na principu štednje zdravog zubnog tkiva prilikom preparacije. Estetska prednost bijelih ispuna je neupitna. Današnji materijali s tzv. "Kameleonskim" efektom poprimaju nijanse prirodnog zuba zadržavajući pritom vrhunske mehaničke i biološke karakteristike.

KARIJES DETEKTOR Precizno i temeljito treba pristupiti dijagnostici karijesa. Oštar vrh instrumenta upada u zubnu caklinu i dentin omekšane karijesom, a postoji i sredstvo za otkrivanje karijesa koje oboja karijesom zahvaćen dentin i caklinu. Stari ispuni koji imaju rubnu pukotinu upućuju na razvoj sekundarnog karijesa ispod ispuna budući da je pukotina put kojim se bakterije podvlače pod ispun uzrokujući karijes. Tada je karijes nevidljiv okom i razara zub do pulpe, dok ne zaboli.

Tehnika postavljanja ISPUNA i saniranje karijesa. Turbinom se odstranjuju karijesom zahvaćeni dijelovi i oblikuje prostor u koji se postavlja ISPUN od kompozitnog materijala. Kompozit se u mekanom obliku unosi u napravljen prostor, modelira i osvjetljava plavim svjetlom radi stvrdnjavanja. Kompozit se mikromehanički i kemijski veže na zub s pomoću adhezijskih sustava. Polimerizirani ispun finalno se obradi i prilagodi zagrizu i visoko polira. Neki od materijala koji se koriste sadrže fluor za zaštitu zuba od karijesa. Nakon restauracije zub estetski izgleda identično kao i zdravi zub.

RAZLOZI ZA STAVLJANJE ISPUNA. Karijesom razoren zub, slomljen, otkrhnut ili napuknut zub zbog loših navika kao što su griženje noktiju, olovke, škrgutanje zubima, ili traume, estetski nezadovoljavajući zub nadomješta se ispunima. Estetski nedostaci koji su urođeni na zubima mogu se ispraviti dodavanjem kompozitnog materijala.

INLAY - ONLAY

Ako je zub jako oštećen treba uzeti u obzir izradu keramičke krunice ili onleya. Onlay i inlay služe za rekonstrukciju karijesom ili traumom oštećenog zuba. Inlay i onlay bolje prilježu, čvršći su i dugotrajniji u usporedbi s klasičnim kompozitnim ispunima a štede zubno tkivo više nego krunice. Superiorniji su estetski i funkcionalno. Kompozitni se ispuni modeliraju direktno u ustima, inlayi i onlayi se izrađuju u dentalnom laboratoriju na temelju otiska, te se cementiraju u preparirani kavitet. Razlika između inlaya i onlaya je isključivo u veličini. Inleyom se nadoknađuje središnji dio, dok onlay nadomješta oštećenja zuba koji uključuju i pojedine kvržice. Izrađuju se iz kompozita, zlata ili keramike.

Prednosti INLAY/ONLAY-a. Odličan su izbor za velike defekte zubnog tkiva, pogotovo kod karijesa koji sežu u prostor između dva zuba. Idealni su za ispunjavanje teško dostupnih mjesta. Nude mogućnost maksimalne uštede zdravog zubnog tkiva i iznimnu dugovječnost, pojednostavljuju održavanje oralne higijene jer su svi rubovi idealno adaptirani. Ne mijenjaju boju tijekom vremena,a tanki sloj cementa kemijski veže inlay/onlay za zub i spriječava prodor bakterija. Kompozitni ispuni se minimalno skupljaju tijekom polimerizacije dok laboratorijski izrađeni inlayi i onlayi ostaju trajno dimenzionalno nepromjenjeni.


Endodoncija - liječenje zuba

Bavi se terapijom patoloških procesa u zubnoj pulpi koja zubu daje vitalnost opskrbljujući ga živcima i krvnim žilama. Terapija se provodi ukoliko je karijes razorio zub duboko ispod cakline i duboko unutar dentina, došao do pulpe. Takav zub treba liječiti jer je zubna pulpa inficirana ili je odumrla zbog prodora bakterija i toksina. Liječenje zuba se sastoji od mehaničkog i kemijskog čišćenja korijenskih kanala s ciljem uklanjanja bakterija i inficiranog dentina iz korijenskog kanala. Kanal se popunjavanja sterilnim materijalom kako bi se zaustavilo kolanje bakterija kroz korijenski kanal. Hermetičkim punjenjem korijenskog kanala i restauracijom krune zuba trajno se rješava problem. Proces liječenja ne mora biti bolan jedino zahtjeva više dolazaka i truda za jedan zub. Liječenje se može vršiti ručno ili strojno.

Ručno liječenje. Ručna obrada korijenskih kanala uključuje odstranjivanje odumrle pulpe, čišćenje kanala od upalnog tkiva, bakterija i gnojnog sadržaja i širenje kanala ručnim instrumentima.

Strojna obrada korijenskih kanala. Čišćenje i proširivanje kanala rotirajućim instrumentima, te hermetičko punjenje kanala.

Zub tretiran liječenjem može dugo opstati u ustima, jednako je vrijedan kao i vitalni, a korijen se može koristiti za buduće složene protetske radove. Ukoliko se zub s upalnim procesom zubne pulpe ne liječi, dolazi do širenja upale na kost i razvoja "granuloma".

Upalni proces na vrhu korijena

Nastaje kao odgovor koštanog tkiva na iritacije bakterija iz korijenskog kanala. Neliječena upalna promjena pulpe rezultira širenjem upale na kost i stvaranjem upalnog procesa oko vrha korijena.

U kosti se stvara gnojni sadržaj koji se širi i uzrokuje oteklinu, bol i razaranje kosti. Ponekad se oko korijena zuba stvaraju i ciste. Liječenje takvog zuba dugotrajnije je i teže. Ponekad se mora kirurški odstraniti vrha korijena zajedno s upalnim tkivom oko njega (apikotomija).


Moguća upotreba bioptron lampe kod bolova.


Pošaljite nam upit

Slanjem ovog kontakt obrasca potvrđujete da prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravila o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.