Naslovnica Naslovnica dental centar mimica

Dobrodošli!

 

Besplatan pregled - bez obaveze

Radimo sa svima - djeca mala i "velika", trudnice i mame, svi koji se boje i ne boje (tate), oni koji ne žele danas jer sutra će biti bolje, oni koje su neki odbili, svi koji se teško odluče i oni koje nitko ne shvaća. Mlađi i stariji. Bolesniji i zdraviji. Svi koje boli zub - uvijek!

 

Surađujemo sa stručnjacima...

Zdravi, bijeli zubi san su svih nas.
Zašto bi to imali samo neki?
Sve usluge vezane uz zube možete naći kod nas.

 

Cjelovita briga o vašim zubima...

Kako bi mogli sve obaviti kod nas surađujemo sa kirurzima, ortodontima i parodontolozima.

 

"Ljudska vrsta ima samo jedno uistinu djelotvorno oružje, a to je smijeh. Kad smijeh krene u napad ništa mu ne može odoljeti."

Mark Twain

Ne dozvolite da vam neadekvatna briga o zubima pokvari osmjeh.

 

Estetski tretmani

Mjerila estetike zahtijevaju postizanje prirodnog, mladenačkog izgleda.

Estetika je imperativ moderne stomatologije.

Interdisciplinarnim pristupom više stomatoloških specijalnosti - restaurativne stomatologije, protetike, parodontologije, kirurgije, ortodoncije - postiže se cilj: vrhunski estetski izgled pacijenta.

Dentalna industrija stalnim razvojem materijala i tehnologije prati visoke estetske zahtjeve pacijenata i stomatologa.

Stoga današnji ispuni, krunice, mostovi i proteze, osim funkcionalnih, zadovoljavaju i sve estetske kriterije.

Dizajn osmijeha

Visoki estetski zahtjevi često dovode pacijenta u stomatološku ordinaciju sa željom da se kreira novi, savršeni osmijeh koji bi podario skladan, mladolik i privlačan izgled. Želje su pacijenta ravni, svijetli zubi bez razmaka, proporcionalni osmijeh u idealnom odnosu zuba prema zubnom mesu, usnicama i cijelom licu.

Kako bi se postigao savršeni osmijeh često je potrebno tretirati ne samo zube nego i zubno meso i usnice. Stare krunice i protetski radovi, diskolorirani zubi, stari ispuni i nezadovoljavajući oblik, položaj i boja zuba te nedostatak zuba najčešći su razlozi nezadovoljstva pacijenta estetskim izgledom osmijeha.

OBLIK I VELIČINA ZUBA. Oblik, dužina i širina zuba prilagođavaju se individualno svakom pacijentu s obzirom na oblik lica, po principu idealnih proporcija. Da bi se postigao idealan osmijeh, zubi po veličini i obliku moraju biti u proporcionalnom odnosu prema drugim zubima. Bridovi gornjih prednjih zuba moraju pratiti liniju donje usnice u osmijehu, središnji sjekutići („jedinice“) uvijek su dominantni zubi i nešto su duži od „dvojki“. Prilikom govora poželjno je da su gornji prednji zubi vidljivi 1-3 milimetra. Vidljivi gornji prednji zubi licu daju mladenački izgled. U starijoj životnoj dobi zubi se vide manje zbog atrofije usnice.

Žene obično imaju umjereniji, zaobljeniji oblik zuba, dok muškarci imaju izraženiji agresivni izgled, naglašene očnjake i uglastije zube.

Oblik i veličina zuba može se izmijeniti visokoestetskim kompozitnim ispunima, ljuskicama ili krunicama.

BOJA ZUBA mijenja se izbjeljivanjem zuba, izradom kompozitnih faseta ili keramičkih ljuskica ili krunica. Izbjeljivanjem se dobiva nekoliko nijansi svjetlija boja zuba, što zahtijeva izmjenu postojećih ispuna koji više ne zadovoljavaju bojom.

POLOŽAJ ZUBA moguće je promijeniti ortodontskom terapijom ili, također, izradom protetskih nadomjestaka.

Linija između dvaju središnjih sjekutića mora se poklapati sa središnjom linijom lica i vrškom papile te biti okomita na bridove sjekutića. Odstupanja od središnje linije smatraju se neestetskima i moraju se korigirati. Zubi pružaju oslonac usnici i obrazima tako da njihov pravilni položaj naglašava mladenački izgled lica.

NEDOSTATAK ZUBA, osim estetskoga, ozbiljan je funkcijski problem. Zubi se nadoknađuju protetskom terapijom – mostovima ili krunicama nošenim implantatima. Implantati su osobito pogodno rješenje u slučajevima nedostatka jednog ili više zuba kada se vlastite zube želi poštedjeti od brušenja za izradu mosta.

Napredak stomatološke struke koji prati razvoj stomatoloških materijala omogućuje izradu visokoestetskih nadomjestaka koji svojom bojom i prozirnošću vjerno imitiraju prirodni zub, a svojom čvrstoćom omogućuju dugotrajnost i funkcijsku stabilnost.

Za visok estetski rezultat preporučuje se izrada protetskih radova od bezmetalne keramike. To su krunice koje u svojoj osnovi nemaju metalni već keramički, bijeli kostur. Zato su cirkon keramičke, E. Max Press krunice i ljuskice "broj jedan" u kreiranju savršenog osmijeha.


GINGIVA (ZUBNO MESO) je važan čimbenik u postizanju zadovoljavajućeg konačnog rezultata u kreiranju savršenog osmijeha. Ona mora biti zdrava, svjetloružičasta, čvrsta i simetrična. Upaljena gingiva (gingivitis), natečena, crvena, asimetrična gingiva i recesije (povučeno zubno meso) narušavaju izgled, osobito u prednjoj regiji. Stoga je iznimno važno sanirati sva stanja PROFESIONALNIM ČEŠĆENJEM ZUBA ili malim korekcijskim kirurškim zahvatima u području gingive. Produljenjem kliničke krune zuba i prekrivanjem recesija dobiva se simetrični valoviti tijek gingive i skladan izgled. Uklanjanjem viška gingive, osobito kod „gummy smile-a“, dobiva se idealni rezultat: gingiva koja je u širokom osmijehu oko gornjih prednjih zuba vidljiva 2-3 milimetra.

USNICE su okvir savršenog osmijeha i moguće ih je malim zahvatom preoblikovati, popuniti nepravilnosti i zagladiti sitne bore na prijelazu usnica i okolne kože. Upotrebom preparata na bazi hijaluronske kiseline (FILLERI) biološkim i biorazgradivim materijalom postiže se mladolik izgled usnica.

Estetski ispuni

Svi estetski ispuni izrađuju se od visokokvalitetnih kompozitnih materijala (kompozitni ispuni ) te svojom kvalitetom, pravilnim morfološkim izgledom i trajnošću pridonose zdravlju zuba i usne šupljine.

Ispunima se nadoknađuje tvrdo zubno tkivo izgubljeno zbog karijesa, saniraju se defekti cakline, urođene nepravilnosti oblika i boje zuba ili posljedice trauma.

Estetski se materijali savršeno uklapaju u okolinu zuba, što osigurava široka paleta boja kompozitnih materijala.

Estetika je važna i kod stražnjih zuba jer se oni vide kod širokog osmjeha.

Estetika je važna svakomu tko želi prirodan, pravilno oblikovan zub na kojem se ispun ne primjećuje.

Ispun nadomješta tvrdo zubno tkivo zuba koji je oštećen karijesom ili je slomljen. Današnja moderna stomatologija podrazumijeva izradu estetskih ispuna od kompozitnih materijala. Ispuni svojom bojom i morfologijom vjerno imitiraju zdravi prirodni zub.

Amalgam – "sive plombe" danas više nisu zadovoljavajuće rješenje. Nedostatak je rubna pukotina, dovoljna za prodor bakterija ispod plombe, jer je veza između sive plombe i zuba samo mehanička. Toksičnost amalgama je minimalna ali se u SAD-a i europskim zemljama prestao upotrebljavati. Nedostatak je nezadovoljavajuća estetika jer nakon kraćeg vremena zubi preuzimaju boju amalgama tj.tamne. U Švedskoj, koja je danas vodeća zemlja u stomatologiji, čak je zakonom zabranjeno stavljati amalgamske ispune.

Kompozitni materijal je estetski materijal kojim se zubi trajno restauriraju. Kompozitni ispun estetski i funkcijski zamjenjuje oštećeno zubno tkivo. Najnovije generacije kompozita riješile su i pitanje trajnosti ispuna, tako da današnji materijali u potpunosti zadovoljavaju sve zahtjeve moderne stomatologije. Mikromehanička i kemijska veza koje povezuju zub i ispunom spriječavju prodor bakterija, a poboljšana adhezivna sredstva osiguravaju čvrstu vezu ispuna i zuba. Ovakav način vezanja kompozita i zuba preduvjet je mimnimalnoinvazivne restaurativne stomatologije koja se temelji na principu štednje zdravog zubnog tkiva prilikom preparacije. Estetska prednost bijelih ispuna je neupitna. Današnji materijali s tzv.“ Kameleonskim“ efektom poprimaju nijanse prirodnog zuba zadržavajući pritom vrhunske mehaničke i biološke karakteristike.

KARIJES DETEKTOR Precizno i temeljito treba pristupiti dijagnostici karijesa. Oštar vrh instrumenta upada u zubnu caklinu i dentin omekšane karijesom, a postoji i sredstvo za otkrivanje karijesa koje oboja karijesom zahvaćen dentin i caklinu. Stari ispuni koji imaju rubnu pukotinu upućuju na razvoj sekundarnog karijesa ispod ispuna budući da je pukotina put kojim se bakterije podvlače pod ispun uzrokujući karijes. Tada je karijes nevidljiv okom i razara zub do pulpe, dok ne zaboli.

Tehnika postavljanja ISPUNA i saniranje karijesa. Turbinom se odstranjuju karijesom zahvaćeni dijelovi i oblikuje prostor u koji se postavlja ISPUN od kompozitnog materijala. Kompozit se u mekanom obliku unosi u napravljen prostor, modelira i osvjetljava plavim svjetlom radi stvrdnjavanja. Kompozit se mikromehanički i kemijski veže na zub s pomoću adhezijskih sustava. Polimerizirani ispun finalno se obradi i prilagodi zagrizu i visoko polira. Neki od materijala koji se koriste sadrže fluor za zaštitu zuba od karijesa. Nakon restauracije zub estetski izgleda identično kao i zdravi zub.

RAZLOZI ZA STAVLJANJE ISPUNA. Karijesom razoren zub, slomljen, otkrhnut ili napuknut zub zbog loših navika kao što su griženje noktiju, olovke, škrgutanje zubima, ili traume, estetski nezadovoljavajući zub nadomješta se ispunima. Estetski nedostaci koji su urođeni na zubima mogu se ispraviti dodavanjem kompozitnog materijala.

Izbjeljivanje

Izbjeljivanje je postupak kojim se zubi posvjetljuju i više nijansi, ovisno o željama klijenta.

Više je tehnika izbjeljivanja zuba. Neke od njih su agresivnije za zube od drugih, ali sve su djelotvorne i za zube korisne.

Uzrok gubitka boje zuba i pojava pigmentacija.

Uzrok može biti konzumiranje kave, čaja, kolorirane hrane, crnog vina, cigareta. Promjenu boje može izazvati starenje, stari neadekvatni ispuni ili loši protetski radovi. Zbog toga se osoba rjeđe smije i sakriva zube.

Vratite osmijeh i samopouzdanje svom licu lijepim BIJELIM zubima.

Izbjeljivanje u jednom tretmanu

Izbjeljivanje gelom u jednom posjetu traje oko jedan sat. Nakon poliranja zuba i zaštite gingive i usnica, na zube se nanosi gel za izbjeljivanje. Poslije 10-15 minuta gel se uklanja i postupak se ponavlja više puta, ovisno o tome koju nijansu zuba težimo postići.

Nakon izbjeljivanja može se javiti lagana osjetljivost zuba, osobito na hladno. Zato se zubi premazuju profesionalnim preparatima za remineralizaciju površine cakline, čime se eliminira preosjetljivost. Učinak izbjeljivanja u potpunosti je vidljiv za 48 sati jer se u tom periodu boja stabilizira. Rezultati su izvaredni i dugotrajni.

Izbjeljivanje gelom u više tretmana

Ovakav postupak izbjeljivanja traje duže jer se koristi materijal manje koncentracije aktivnih tvari. Traži više dolazaka stomatologu, a djelotvoran je kao i postupak izbjeljivanja u jednom tretmanu.

Zoom lampa

Izbjeljivanje lampom vrši se u ordinaciji prilikom jednog posjeta. To je invazivnija metoda za zube jer lampa zagrijava gel za izbjeljivanje zuba i same zube te oni postaju osjetljivi na hladno. Kod kuće klijenti moraju koristiti sredstva za desenzibilizaciju u posebno izrađenim udlagama tijekom dužeg razdoblja. Izbjeljivanje lampom izaziva nelagodu za vrijeme i nakon tretmana, a ne postiže se nimalo bolji efekt izbjeljivanja.

Izbjeljivanje pojedinog zuba

Ako do promjene boje zuba dođe nakon endodontskog liječenja zuba, traume ili je neprimjerena boja urođena, izbjeljuje se pojedini zub. Sredstvo za izbjeljivanje aplicira se u pulpnu komoru. Metoda nije bolna ni zahtjevna, a postižu se dobri rezultati. Postupak se izvodi u ordinaciji i zahtijeva više dolazaka.

Efekt izbjeljivanja zuba može se postići i estetskim krunicama.

Sve metode izbjeljivanja zahtijevaju provođenje posebnog režima prehrane i navika. Neko vrijeme preporučuje se izbjegavanje pušenja, konzumiranja obojene hrane i pića kao što su crno vino, kava, obojeni voćni sokovi, gazirana pića, cikla, borovnice ili agrumi.

Pjeskarenje zuba

Zubi prije pjeskarenja Zubi poslije pjeskarenja

Pomoću specijaliziranog instrumenta, sitnim zrncima pijeska u kombinaciji s kontroliranim mlazom vode, izuzetno efikasno odstranjuju se obojene naslage na zubima.

Pjeskarenjem se odstranjuju zubni plak, mekane naslage i pigmentacije.

Postupak je bezbolan, a kako je prahu dodan korigens okusa, klijentu i ugodan.

Osobama koje piju puno kave, čaja, voćnih sokova, puše ili su sklone kromatogenim bakterijama (bakterije koje sprječavaju nastanak karijesa, ali boje zube u sivkastozelenu boju) ovom metodom vraćamo sjaj zubima. Tretirani zubi manje su skloni nakupljanju naslaga plaka i kamenca, visoko su ispolirani i sjajni.

Zubni nakit

Kako bi upotpunili svoj osmijeh i pridodali mu poseban ton, stavljamo nakit na zub. Zubni nakit može biti cirkon ili pravi dijamant. Postavljanje cirkona na zub potpuno je bezbolno, brzo i jednostavno. Diskretan sjaj i ljepota cirkona privući će pogled svakoga komu je vaš osmijeh upućen!

Cirkon se lijepi, a pritom se zub nimalo ne oštećuje (ne brusi se). Može se staviti i djeci jer ne oštećuje zube, a postupak je jednostavan i kratkotrajan. Cirkoni postoje u raznim bojama i mogu se postaviti na zub koji želite.

Zubnim nakitom možete:

  • istaknuti neke svoje osobine – lijep osmijeh koji otvara sva vrata
  • sakriti neke male mane – iskrivljeni zub
  • skrenuti pozornost na savršen zubni niz
  • umanjiti neke nedostatke

Zubni nakit može se staviti na prirodni zub ili na krunicu, a postoje i zubne tetovaže.

Ljuskice (Veneers)

Tanke keramičke ili kompozitne ljuskice trajno se cementiraju na prednju plohu zuba. Idealne su za poboljšanje izgleda zuba jer bojom i prozirnošću potpuno imitiraju prirodni zub.

Njima se može promijeniti boja, oblik veličina i položaj pojedinog zuba te smanjiti razmak između zuba. Keramičkim ljuskicama možemo ispraviti diskolorirane, tamne zube, zube različitih duljina ili okrhnute zube te sve druge estetske nedostatke. Kod manjih kompresija mogu biti alternativa ortodonskoj terapiji.

Priprema zuba za ljuskice zahtijeva minimalno brušenje prednje plohe zuba, dok je za krunice koje su nekada bile jedini način ispravljanja ovih nedostataka zube potrebno prebrusiti sa svih strana.

Keramičke ljuskice neusporedivo su kvalitetnije, estetskije i dugotrajnije od kompozitnih, na njih se neće "uloviti" nikakav pigment te ne mijenjaju boju.

LIJEP OSMIJEH MIJENJA CIJELI IZGLED LICA

Krunice

Usne i zubi vidljivi su u komunikaciji i već male promjene na njima bitno poboljšavanju izgled.

Boja, oblik, veličina i položaj moraju biti u savršenom skladu s prirodnim zubima i činiti funkcionalnu i estetsku cjelinu. Današnji materijali omogućuju vjernu reprodukciju prijašnjeg stanja i poboljšanje izgleda.

Sve vrste krunica, bez obzira na materijal, mogu se stavljati na prirodne zube, zube opskrbljene nadogradnjama i na implantate.

Krunica je fiksnoprotetski rad, kapica koja prekriva zub. Izrađuje se kako bi se zubu vratio njegov prirodni oblik, veličina, boja, čvrstoća i funkcija te da ga štiti od pucanja. Stavlja se kod jako oštećenih zuba, gdje nedostaje previše zubnog tkiva da bi se moglo nadomjestiti i kada postoji velika mogućnost pucanja zuba. Iskrivljeni zubi, Pogreška! Referenca hiperveze nije valjana. nezadovoljavajuće boje ili oblika također se opskrbljuju krunicama.

Da bi se krunica napravila, zub je potrebno brušenjem prirediti, a po potrebi, i nadograditi. Krunice se trajno cementiraju na zub nosač.

Estetske keramičke krunice na cirkonu

Cirkon je visokokvalitetan materijal koji se odlikuje kvalitetom i biokompatibilnošću, a istodobno pruža prirodni izgled zuba. Zbog svoje čvrstoće koristi se kako u prednjoj tako i u stražnjoj regiji. Bijela boja cirkona (boja prilagođena boji zuba) kao podloge na kojoj je keramički omotač daje živu, prirodnu boju čak i sitnijim zubima. Često se koristi za nadomještanje zuba jer propušta svjetlo na isti način kao i zub pa djeluje potpuno prirodno.

E.Max Press ili Empress krunica potpuno je keramička krunica kojom se postiže izvanredna estetika zbog njihove prozirnosti i sposobnosti imitacije prirodnog zuba. Tvrdoća u takvim krunicama postiže se procesom izrade pod visokim tlakom. Prvenstveno se koriste kod restauracije frontalne regije čeljusti kada su i estetski zahtijevi vrlo visoki. Ako su izbrušeni zubi lijepe bijele boje, ovaj će materijal dati najbolje rezultate.

Ortodoncija

Bavi se ispravljanjem nepravilnog položaja zuba i usklađivanjem odnosa među čeljustima. Nepravilno pozicionirani zubi mogu narušiti izgled cijelog lica i deformacije usnice. Ortodontskom terapijom postižu se impresivne promjene izgleda. Kako bi prilikom terapije ortodontski aparatić bio manje uočljiv, osim prozirnih bravica, koje su vrlo slabo vidljive, postoje i tzv. nevidljivi ortodontski aparati. Radi se o bravicama koje su smještene s unutarnje strane zuba, a koje se kompjutorskom tehnologijom izrađuju točno prema svakom pojedinom zubu.

Estetski kirurški zahvati

Produljenje kliničke krune zuba - korekcija linije osmijeha, korekcija crveno-bijelih omjera, tj. vidljivosti zuba i zubnog mesa.

Augmentacija grebena - nakon gubitka zuba smanjuje se volumen kosti te nastaje defekt koji se iz estetskih razloga popunjava umjetnom kosti ili vezivnim tkivom.

Frenulektomija – uklanjanje abnormalno razvijenog frenuluma incizijom.

Vođena regeneracija kosti i tkiva - postupak kojim se nadoknađuje izgubljena kost nakon vađenja zuba ili zbog parodontne bolesti nadomjesnim materijalima i membranama.

Prikrivanje ogoljelih korjenova zuba – zbog povlačenja zubnog mesa ogoljeli korijen zuba moguće je prekriti vezivnim tkivom.

Estetske korekcije na zubnom mesu - kada gingiva nije simetrična na dva susjedna zuba, minimalno invazivnim zahvatom možemo postići simetriju.


Pošaljite nam upit

Slanjem ovog kontakt obrasca potvrđujete da prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravila o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.