Naslovnica Naslovnica dental centar mimica

Dobrodošli!

 

Besplatan pregled - bez obaveze

Radimo sa svima - djeca mala i "velika", trudnice i mame, svi koji se boje i ne boje (tate), oni koji ne žele danas jer sutra će biti bolje, oni koje su neki odbili, svi koji se teško odluče i oni koje nitko ne shvaća. Mlađi i stariji. Bolesniji i zdraviji. Svi koje boli zub - uvijek!

 

Surađujemo sa stručnjacima...

Zdravi, bijeli zubi san su svih nas.
Zašto bi to imali samo neki?
Sve usluge vezane uz zube možete naći kod nas.

 

Cjelovita briga o vašim zubima...

Kako bi mogli sve obaviti kod nas surađujemo sa kirurzima, ortodontima i parodontolozima.

 

"Ljudska vrsta ima samo jedno uistinu djelotvorno oružje, a to je smijeh. Kad smijeh krene u napad ništa mu ne može odoljeti."

Mark Twain

Ne dozvolite da vam neadekvatna briga o zubima pokvari osmjeh.

 

Anestezija

Lokalna anestezija je privremena bezbolnost (analgezija) određenog područja koja nema utjecaja na budnost i svijesnost a izazvana je anestetikom. Anestetik je siguran za sve pacijente.

Za koga je anestezija?

SVI pacijenti mogu dobiti anesteziju (ukoliko nemaju alergijsku reakciju na anestetik) uključujući djecu, TRUDNICE, starije osobe, osobe opterećene nekim bolestima. Anestezija je prilagođena osobi i njenim potrebama i stanju u kojem se nalazi. Specijalnim tehnikama i spoznajama iz domena anestezije smanjili smo ili potpuno uklonili bol pri davanju anestezije.

TRUDNICE. Moguće je da trudnoća mijenjanjem hormonalnog statusa, uz strah od zahvata, utječe na efikasnost anestezije, ali trudnice smiju i trebaju dobiti anesteziju, te one ne bi trebale izbjegavati posjet stomatologu za vrijeme trudnoće. Lokalna anestezija ne dolazi do ploda a izaziva analgeziju određenog područja, nema boli prilikom zahvata. Anestezija neće naštetiti djetetu, ali strah od rada bez anestezije, bol prilikom zahvata koja se prenosi do djeteta i s time povezan stres, hoće.

DJECA. Kako bi izbjegli strah i traumu djeci je potrebno anestezirati područje na kojem se radi. Na taj način osiguravamo bolju i dugotrajniju suradnju sa djetetom te kvalitetnije stomatološke zahvate.

STARIJE OSOBE - osobe opterećene bolestima. Uz kontrolu terapije koju uzimaju i predočenje nalaza koje posjeduju mogu bez straha da bi moglo doći do komplikacija primiti anesteziju. Anestezija se prilagodi pojedinim potrebama i bolestima.

Kada je potrebna anestezija?

Anestezija je moguća i potrebna kod svakog zahvata. Anestezija se aplicira kod svakog zahvata koji može izazvati i najmanju bol kao i kod pacijenata koji se boje. Iz anesteziranog se područja ne širi u druge dijelove tijela, ne izaziva nikakve posljedice, razgrađuje se nakon dva sata.

Kako otkloniti strah?

Najvažnija je priprema pacijenta. Treba pronaći način kako suzbiti strah i bol (kao složeni psihički fenomen), otkloniti sjećanja na neke traumatske postupke iz prijašnjih posjeta i OPUSTITI PACIJENTA te ga nagovoriti na suradnju. Posebnim metodama u skladu s pravilima struke došli smo do načina kako neprimjetno dati anesteziju DJECI, uz suradnju roditelja te u dogovoru s njima.

BOL KOD UBODA se uklanja ako se prethodno anestezira sluznica lokalnim anestetikom u spreju. Strah koji osjećate prema igli smanjiti ćemo na minimalne razine (igla se ne vidi, ubod se ne osjeti...). Najbolje je upotrijebiti anestetik u šprici s tankom iglom, jer je ugodnije za pacijenta i nema boli.

AKUPUNKTURNA ANALGEZIJA je jedna od metoda kojom se pomoću akunpukture otklanja bol prilikom stomatoloških zahvata, pogodna je za pacijente koji imaju opravdan strah od klasične primjene anestetika.

SVJESNA SEDACIJA je anesteziološki postupak kod kojeg se pacijent dovodi u stanje smirenosti i smanjene svjesnosti.

Istraživanja pokazuju da velik broj pacijenata izbjegava odlazak stomatologu zbog straha. Jedan od načina borbe sa strahom je i svjesna sedacija.

Svjesna sedacija opušta pacijenta i oslobađa ga osjećaja nelagode i straha, traje u prosjeku 2-3 sata.

Svjesna sedacija provodi se intravenskom primjenom lijekova koji se daju prije samog zahvata i tijekom cijelog zahvata. Pacijent je cijelo vrijeme budan, omogućena je komunikacije sa njim ali nema osjećaj straha, nesvjestan je zahvata i protoka vremena. Sedacija se provodi pod nadzorom specijaliste anesteziologa. Za vrijeme zahvata rad srca i pluća se ne remeti, pospanost prestaje već nakon 20-ak minuta po zahvatu.

Pacijent ostaje u ambulanti nakon zahvata i obavezan je imati pratnju za povratak kući. Sedacija je predviđena za veće i teže zahvate . Primjenjuje se kod radikalnijih, bolnijih zahvata (implantologija, protetika), kod kojih je potreban miran pacijent. Preporučuje se i kod ljudi koji pokazuju izrazit strah i kod manjih stomatoloških zahvata.

Svjesna sedacija je potpuno siguran postupak koji je cijelo vrijeme nadziran od strane specijaliste anesteziologa.

Zbog svjesne sedacije stomatolozi danas, mogu zahvate izvoditi u puno kraćem vremenu, puno kvalitetnije i uz minimalne količine stresa za pacijenta.

Svjesna sedacija pomaže pacijentima kod stomatoloških zahvata, ali isto toliko pomogla je i stomatolozima pri njihovom radu.

Lokalna anestezija

Lokalna anestezija se koristi da bi se spriječila bol tijekom stomatoloških tretmana, izaziva utrnulost područja koje se tretira kratki vremenski period.

Analgezija se postiže ubrizgavanjem male količine anestetika koji utječe na živčane snopove i sprečava prijenos boli. Osjet dodira i pritiska ostaje djelomično očuvan ali pacijent tijekom zahvata ne osjeća bol.

Lokalna anestezija prakticira se kod svih stomatoloških zahvata, može biti plexus anestezija - analgezija manje površine od jednog do dva zuba, provodna anestezija - analgezija cijelog dijela, jedne strane donje čeljusti, intraligamentarna anestezija - anestetik se aplicira izravno oko tretiranog područja.

Prednosti lokalne anestezije

Jednostavna, ambulantna primjena uz veoma mali postotak komplikacija. Brzi početak djelovanje te dovoljno dugo djelovanje omogućuju da se izvedu i najkompliciraniji zahvati bez prisustva boli.

Djelovanje anestika

Anestetici koji se koriste u dentalnoj medicini su vrlo djelotvorni i u najvećem broju slučajeva mogu osigurati potpunu bezbolnost tijekom zahvata. Učinak lokalnog anestetika je slabiji ako je na mjestu aplikacije prisutna akutna upala. Trajanje analgezije može biti različito ovisno o vrsti lokalnog anestetika i tehnici primjene,– u vremenskom period od oko 30 minuta pa sve do 6 sati. Obično djeluju oko 2 h i tijekom tog perioda može se učiniti bezbolan zahvat na zubu, parodontu ili sluznici.

Vrsta anestetika izabire se prema vrsti i opsežnosti zahvata. Kod rutinskih zahvata koriste se anestetici koji djeluju do 2 sata. Nakon zahvata kod djece je potrebno obratiti pozornost jer pokreti žvakanja budu slabije koordinirani zbog čega dolazi do ugriza u obraz ili usnicu.

Opća anestezija

Opća anestezija je potrebna pri opsežnijim zahvatima oralne kirurgije. Takvi zahvati izvode se u bolničkim uvjetima. Opća anestezija u dentalnoj se medicini koristi i kod pacijenata sa smanjenom kooperativnom sposobnošću i ponekad kod pacijenata sa posebnim potrebama, zbog nesposobnosti razumijevanja tijeka i svrhe zahvata. Opća anestezija može biti kratkotrajna, inhalacijska ili intravenozna.

Mjere opreza

Alergijske reakcije na lokalne anestetike su veoma rijetke, ali je ipak važno obatiti pozornost i pratiti pacijenta tijekom zahvata.

Broj injekcija po tretmanu je neograničen na najviše pet aplikacija.

Stomatolog odlučuje o smanjenju adrenalina kod pacijenta sa srčanim oboljenjima ili visokim tlakom.

Preporučuje se da pojesti lagani obrok prije odlaska zubaru i nikako ne konzumirati alkoholna pića.

Dobro je upozoriti stomatologa na kronične bolesti i ljekove koji se uzimaju kako bi mogao pravovremeno reagirati ako je potrebno.


Pošaljite nam upit

Slanjem ovog kontakt obrasca potvrđujete da prihvaćate uvjete korištenja stranice, prihvaćate Pravila o privatnosti i zaštiti podataka i imate najmanje 18 godina.